Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Lighting Ideas II

 
Μία ακόμα ανάρτηση σχετικά με τον φωτισμό.
 
    Ιδέες για να κατασκευάσετε το δικό σας φωτιστικό, χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά, υφάσματα, ξύλα, πλαστικά ποτηράκια, τενεκεδάκια και ο,τιδήποτε άλλο ανακυκλώσιμο υλικό.
 Μπορείτε κάλλιστα να μεταποιήσετε το παλιό φωτιστικό σας (ή ακόμα και τα φωτιστικά της γιαγιάς σας....) και να αναδείξετε ένα πρακτικό φωτιστικό μέσο σε μια γωνιά του σπιτιού που θα έχει τη δική σας σφραγίδα...
 
 
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή του φωτισμού....
    
 Μέχρι και τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι είχαν στη διάθεση τους μόνο δύο πηγές φωτιστικής ενέργειας: το φυσικό φως της ημέρας και  το φως της φλόγας (φωτιά), μέχρι που το φυσικό αέριο (gas lighting) και μετά το ηλεκτρικό φως (electric lighting) ήρθαν να κατακτήσουν την ανθρωπότητα τον κόσμο της τεχνογνωσίας...

Φυσικό αέριο και Φωτισμός

Ιστορικά το φυσικό αέριο ανακαλύφθηκε το 1659 στην Αγγλία, το αέριο όμως από απόσταξη ανθράκων ανακαλύφθηκε το 1790. Έτσι ήταν πιο εύκολη η μεταφορά, η αποθήκευση και η χρησιμοποίηση του σε μηχανές εσωτερικής καύσης και φυσικά στο Φωτισμό δρόμων και σπιτιών!
Το 1821 η πόλη Fredonia στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης φωτιζόταν με φυσικό αέριο...

Εδώ επίσης να πούμε ότι το πρώτο παγκόσμιο αρχιτεκτονικό project φωτισμού καταγράφεται το 1889 στο Παρίσι, όπου τοποθετήθηκαν για την φωταγώγηση της τότε υψηλότερης κατασκευής στον κόσμο, τον πύργο του Άιφελ, 10.000 λάμπες αερίου!

Ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης

Οι περισσότεροι ξέρουμε σαν πρώτο εφευρέτη του λαμπτήρα πυράκτωσης τον Τόμας Έντισον (1879). Εδώ όμως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και ο Άγγλος Joseph Wilson Swan που καταχώρησε την πρώτη του πατέντα (λάμπα πυρακτώσεως) το 1878 του οποίου το σπίτι στο Gateshade στην Αγγλία, ήταν το πρώτο παγκοσμίως που φωτίστηκε με ηλεκτρικό λαμπτήρα, ενώ το πρώτο δημόσιο κτίριο που φώτισε η λάμπα του ήταν το θέατρο Savoy στο Λονδίνο το 1881.
(Η ιστορία έχει καταγράψει 22 άλλα ονόματα, σαν εφευρέτες του λαμπτήρα πυράκτωσης!)

 
   
 
     Η ιδέα του ηλεκτρικού φωτισμού δεν ήταν καινούργια και πολλοί είχαν εργαστεί πάνω σε αυτό. Αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, καμία από αυτές τις απόπειρες δεν ήταν αρκετά πρακτική για ευρεία χρήση. Το επίτευγμά του Έντισον δεν ήταν μόνο η κατασκευή της λυχνίας πυράκτωσης, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος ηλεκτρικού φωτισμού το οποίο ήταν λειτουργικό, ασφαλές και οικονομικό. Μετά από μόλις ενάμιση χρόνο ενασχόλησης, η επιτυχία ήρθε με την πρώτη λάμπα να φωτίζει για δεκατρείς ώρες. Η πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας εφεύρεσης του Έντισον πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1879, όταν όλο το εργαστήριο του Μένλο Παρκ φωτίστηκε ηλεκτρικά. Αφιέρωσε τα επόμενα επτά χρόνια στη δημιουργία της ηλεκτρικής βιομηχανίας. Τον Σεπτέμβριο του 1882, ο πρώτος εμπορικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία του παρέχοντας φως και ενέργεια σε μια περιοχή ενάμιση τετραγωνικού χλμ και εγκαινιάζοντας την εποχή του ηλεκτρισμού.
 
Η επιτυχία του ηλεκτρικού φωτός έφερε στον Έντισον ακόμη περισσότερη δόξα και πλούτο, καθώς ο ηλεκτρισμός απλωνόταν σε όλο τον κόσμο. Οι διάφορες ηλεκτρικές εταιρείες του Έντισον συνέχισαν να αναπτύσσονται μέχρι το 1889, όταν και συνενώθηκαν για να σχηματίσουν την Edison General Electric. Παρόλη τη χρήση του ονόματός του στον τίτλο της εταιρείας, ο Έντισον ποτέ δεν είχε τον έλεγχο της. Όταν η Edison General Electric συγχωνεύθηκε με τον κυριότερο ανταγωνιστή της, την Thompson-Houston, το 1892, το Edison εγκαταλείφθηκε και η εταιρεία μετονομάστηκε σε General Electric.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η Ιστορία του φωτισμού βάση του ηλεκτρικού λαμπτήρα πυράκτωσης, για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή του 21ου αιώνα και στη βιομηχανία των φωτιστικών μέσων...
 
    Γι'αυτό λοιπόν, η κατασκευή ενός φωτιστικού μπορεί να γίνει άκρως ενδιαφέρουσα.
    Μερικές ιδέες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο....












 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handmade Home: Affordable Branch Pendant
 
 
 

captivatist

 Είναι όλα τόσο όμορφα, που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις... Δεν συμφωνείτε;

Καλή υπομονή λοιπόν, σε αυτούς που το πήραν απόφαση και καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Search